3. Oman profiilin tulkinta

esimerkkiprofiileja

Yllä on kuvattu neljä erilaista esimerkkiprofiilia, joista näet, kuinka erilaisia ihmisten profiilit voivat olla.

Miten tulkitset Henkilökohtaista Resilienssiprofiiliasi©:

Oman profiilin tulkinta

Tarkastele omasta profiilistasi ensimmäisenä, mitkä muutosmuskeleistasi saivat korkeimmat pisteet. Nämä ominaispiirteet ovat sinulle muutoksen tuomissa stressitilanteissa luontaisimmat tavat toimia. Tunnistatko nämä toimintatavat omiksesi? Yhdistätkö aiemmin kirjaamissasi sinua kohdanneissa haastavissa tilanteissa hyödyntäneesi ensisijaisesti näitä resilienssin osa-alueita? Niiden hyötykäyttäminen vie sinulta vähiten energiaa, ne ovat sinulle turvallisia, hyväksi havaitsemiasi keinoja sopeutua muutokseen. Näitä toimintatapoja, keinoja sopeutua muutokseen, olet opetellut kenties koko elämäsi ajan joko tiedostaen tai tiedostamatta.

Entä mistä osa-alueilta sait matalimmat pisteet? Kun kohtaat muutoksen, nämä taidot eivät ehkä tunnu luontaisimmilta sinulle eivätkä ole sinulle keskeisimpiä tapoja toimia. Alhainen pistemäärä ei tarkoita, etteikö tätä ominaisuutta osaisi käyttää, se vain vaatii enemmän energiaa, kenties kehottamista tai muistuttamista sen hyväksikäyttämisestä. Nämä ovat niitä taitoja, joita kehittämällä saat kasvatettua muutosvalmiuttasi eniten. Henkilökohtaisen Resilienssiprofiiliasi© tutkimalla teet muutosmuskelisi itsellesi näkyviksi ja ymmärrät tietoisesti toimintaasi tulevissa arjen haasteissa.

Kiinnitä vielä lopuksi huomiosi siihen, millainen ominaispiirteiden skaala on. Ovatko kaikki arvot verrattain alhaisia, keskivälillä tai suurimmaksi osaksi korkealla? Alhaiset tai korkeat pistemäärät joissain resilienssin ominaispiirteissä eivät kompensoi muita pistearvoja, vaan resilienssisi tila on kaikkien muutosmuskeleiden summa. Jokaisella ominaisuudella on oma roolinsa, joten tasapainon löytäminen on hyödyllistä. Korkeammalla tasolla olevat pisteluvut viestivät suuremmasta resilienssistä, toisin kuin profiili, jossa on paljon vaihtelua.

Mitä siis etsiä?
  • Yleinen taso: Onko muutos vai pysyvyys sinulle mieluisempaa?
  • Tasapainoa: Epävarmuuden aikana sinua ohjaavat ominaisuudet sekä ne ominaisuudet, joita et käytä hyväksesi yhtä helposti.
  • Ennakoitavuutta: Profiilistasi ilmenevät yleiset mahdollisuudet ja riskit.

✔ Tehtävä. Kirjaa itsellesi ylös, mitä ajatuksia profiilisi sinussa herättää? Oliko tuloksissa jotakin erityisen yllättävää vai vastasiko se ennakkokäsitystäsi omasta resilienssistäsi? Tunnistatko itsesi profiilistasi? Käytä muutama minuutti aikaa ajatustesi kirjaamiseen.  

Huomionarvoisia seikkoja Henkilökohtaisesta Resilenssiprofiilista©

Kyselytilanteen mieliala saattaa vaikuttaa saamiisi pisteisiin, mutta suhteelliset tulokset pysyvät yleensä samoina. Meillä kaikilla on sekä vahvoja piirteitä että kehitettäviä resilienssin osa-alueita. Jokainen voi kehittää omaa resilienssiään! Säännöllisesti harjoittelemalla jokainen meistä onnistuu ominaisuuksien kehittämisessä. Kutakin ominaisuutta voi käyttää yhtälailla liikaa kuin liian vähän. Senkin vuoksi omiin toimintatapoihin kannattaa kiinnittää huomiota.


Tilaa uutiskirje

Love it uutiskirje on sinulle, joka olet kiinnostunut itsesi kehittämisestä ja johtamisestaTilaa nyt!

Tilaan uutiskirjeen
Hyväksyminen*

ota yhteyttä.

Noora Uitto

+358 45 618 1988

[email protected]

Emilia Rautiainen

+358 40 730 7076

[email protected]